Partizanopedia

FK Partizan

KK Partizan

Fan-sajt, posvećen istoriji šahovskog kluba PartizanDeo sajta posvećen šahu, nastao je u leto 2021. godine. Za sada je gotov samo period do 1991. godine, a u narednim mesecima pozabaviću se 90 - tim godinama. Za ekipna prvenstva kao izvore sam koristio odličnu knjigu Milije Đorđevića "Ekipni šampionati Jugoslavije u šahu 1946 - 1979" te Sport i Politiku. Što se pak pojedinačnih prvenstava tiče, glavni izvor mi je bio Večiti šah, sigurno najbolji domaći sajt koji se bavi ovom igrom. Odatle su preuzeti rezultati i tabele svih prvenstava za muškarce (osim 1971. i 1973. koja tamo, nažalost, nisu obrađena), i svih prvenstava za žene do 1975. godine. Prvenstva koja mi fale ću, nadam se, dopuniti u narednim mesecima.


Nažalost, nisu svi rezultati sa ekipnih prvenstava i kupa potpuni. Jednostavno, neka prvenstva su slabije ispraćena u našoj štampi, a iz kojih razloga, ne znam. Tek, to mi stvara dosta problema, tako da je vrlo malo verovatno da ćemo ikada imati baš sve rezultate naše ekipe po tablama, a samim tim niti potpuni učinak za svakog igrača koji je nasupao za naš klub na ekipnim prvenstvima i takmičenjima za kup.


Problema je bilo i sa pojedinačnim prvenstvima. Vrlo često, naime, nisam znao ko su sve od učesnika prvenstva bili naši igrači. Šah je ipak pre svega pojedinačni sport, tako da se štampa skoro uopšte nije bavila klupskom pripadnočću igrača koji su nastupali na šampionatima. I šahisti su, naravno, prelazili iz kluba u klub, bilo je dosta i dolazaka i odlazaka iz Partizana u svim ovim decenijama, pa ponekad jednostavno nisam znao je li neki igrač bio naš član i u vreme kada bi igrao na pojedinačnom prvenstvu. Ja sam primenjivao sledeći kriterijum: ako je jedan igrač igrao za Partizan na dva uzastopna ekipna prvenstva, onda je i na pojedinačnom (ako je učestvovao) održanom između ta dva ekipna, skoro stopostotno bio naš igrač. Naravno, postoji mogućnost da bi neki igrač u međuvremenu, između dva ekipna prvenstva, odlazio i vraćao se u klub (pa da na pojedinačnom prvenstvu bude član nekog drugog kluba) ali mislim da su šanse za to vrlo male. Dakle, svaki igrač na pojedinačnim prvenstvima čije je ime "boldovano" i čije sam rezultate sa tog prvenstva ispisao, skoro sigurno je i bio naš član. A o neke sam se, verovatno i "ogrešio" onda kada nisam bio siguran da je i u vreme pojedinačnog prvenstva bio naš igrač, jer je, recimo, igrao za nas na ekipnom prvenstvu održanom par meseci kasnije, ali ne i na ekipnom iz prethodne godine, a ja nikako nisam mogao da znam je li on došao pre pojedinačnog prvenstva ili pak posle. Ili obrnut slučaj, igrač bi igrao za nas na ekipnom prvenstvu jedne godine, ali ne i sledeće, i u međuvremenu je nastupio i na pojedinačnom, ja nisam mogao ni u tskvim slučajevima da budem siguran da li je tada bio naš član, tj, da li je otišao iz Partizana posle ili pre tog pojedinačnog prvenstva. U svakom slučaju, ako budem saznao za nekog našeg igrača koji je igrao na pojedinačnom prvenstvu, a ja ga nisam "tretirao" kao našeg ( a sigurno je bilo takvih slučajeva), ispraviću to i dodati i rezultate po kolima za tog igrača.


Jedno malo objašnjenje, koje verovatno nije potrebno, ali ga za svaki slučaj dajem. U svim ekipnim susretima, prvoimenovani igrači na "neparnim" tablama igrali su belim figurama, na "parnim", pak, crnim.


Mail na koji, ako želite, možete pisati:


info@partizanopedia.rs