Partizanopedia

FK Partizan

ŠK Partizan

Fan-sajt, posvećen statistici i istoriji košarkaškog kluba PartizanKošarkaški deo Partizanopedie nastao je 2021. godine. Stigao sam do 2000. godine, i tu stajem. Dosta mi je vremena trebalo za prvih 50 i nešto sezona, a poslednjih 20 - ak, odnelo bi mi verovatno još pola godine, a toliko svog slobodnog vremena stvarno ne mogu da odvojim. Uz svo poštovanje za sve asove i trenere, sve trofeje i još jedan final four u poslednjih 20 - ak godina, što se mene tiče, period koji sam "obradio" najvažniji je u istoriji našeg kluba, a meni je bio i najinteresantiji.


Kao što vidite, nažalost, fali mi dosta izveštaja, naročito sa utakmica iz prvih 10-15 sezona. Jednostavno, nisam ih našao, a realno, ne verujem ni da ću moći da ih pronađem. Izvori nisu dovoljno dobri, košarka prosto nije bila tako dobro praćena u sportskoj i ostaloj štampi u prvim posleratnim godinama, to je najvažniji razlog. Još pride, Narodna biblioteka Stevan Sremac u Nišu, nema Sport od 1949. do 1952. jer je svojevremeno, 50 i neke godine, stradao u poplavi. Što mi je, normalno, još otežalo posao, pa sam pokušavao da za te godine rezulzate i izveštaje pronađem u Borbi i Politici, od kojih je, nažalost, bilo vrlo malo koristi...


Izvori su, dakle, bili Sport, Sportski žurnal (za period od 1993) Slobodna Dalmacija i Delo od štampe (za poneku utakmicu i Politika i Borba, te Koš), kao i vodič za sezonu 2013/2014, koji postoji na zvaničnom sajtu našeg kluba. Koliko su podaci koje ovde možete naći tačni? Pa, ovako - za rezultate sam prilično siguran da su u redu, baš kao i tabele, tj, naš bilans i koš razlika. Vodič koji je klub objavio svojevremeno, stvarno je bio vrlo dragocen izvor, ali, ima i razlika između rezultata koje sam ja pronašao što u Sportu, što u drugim novinama, i onih objavljenih u vodiču. Naravno, na svoj sajt sam unosio one rezultate koje smatram tačnim. Na kraju ovog teksta sam dao link ka mega cloudu na kome možete, ako vas zanima, da skinete jedan mali fajl, i pročitate koje sam sve greške pronašao u vodiču, tj, koje sve razlike postoje između vodiča i mene, tj, mojih podataka. Ako sam za tačnost rezultata prilično siguran, za datume baš i nisam. Naprotiv, znam da ima grešaka, ali se nadam da nisu velike, i da je u pitanju uvek samo jedan dan, tj, da je neka utakmica odigrana jedan dan ranije ili kasnije nego što stoji na sajtu. Nadam se da mi ovo nećete zameriti, radi se o tome da sam neke rezultate nalazio u novinama, a da nisam bio siguran kada je utakmica odigrana. Pa sam išao logikom da ako je rezultat objavljen u novinama od, recimo, 10. juna, ta je utakmica odigrana 8. juna. Ali, pitanje je da li je uvek bilo tako, tj, verovatno su mnogo puta rezultati objavljivani dan nakon odigravanja utakmice, pa su otuda, za prvih 10 - 15 sezona, neki (dakle, samo neki, većina je sigurno tačna!) datumi naših utakmica najverovatnije netačni.


Najteži deo posla bila je statistika igrača, tj, broj poena i utakmica po sezonama. I ovde je, naravno, vodič bio izuzetno koristan, a u prvih 20 - ak sezona i nezamenjiv, jer sam koristio isključivo vodičeve brojke. No, kako je sa godinama košarka postajala sve popularnija, i prostora u štampi joj bilo sve više posvećeno, tako je bilo i lakše doći do izveštaja sa utakmica, pa sam imao sve više sezona u kojima imam strelce na svim Partizanovim utakmicama. E, u tim sezonama (prva takva bila je 1968/69) nisam više želeo da samo prepisujem ukupan broj poena (odigrane utakmice ipak sam najčešće morao) iz vodiča, nego sam rešio da sabiram poene utakmicu po utakmicu, pa upisujem svoj zbir. Zašto sam ovo radio? Kao prvo, pokazalo se da vodič sa našeg sajta nije baš sasvim tačan. Prvo, zbir poena svih igrača trebalo bi da odgovara ukupnom broju poena kluba, koji možemo videti u tabeli, tj, koš razlici. A često se dešavalo da nije, u onom word fajlu, pobrojao sam sve takve sezone, tj, takmičenja gde se to dešavalo. Plus, bilo je nekih baš drastičnih promašaja, kao u šampionskoj sezoni 1975/76. Pogledajte samo vodičeve podatke u učinku Miška Marića za tu sezonu, i videćete koliko je umeo vodič da omaši. Osim toga, bilo mi je bez veze da imam strelce naših poena sa svih utakmica, a da ne koristim to, nego samo prepisujem iz vodiča. Recimo, desi se da smo u domaćem kupu odigrali samo dve utakmice, ja imam strelce sa obe, sve se poklapa, ukupan zbir je ok, ali se razlikuje od zbira koji ima vodič. Neko bi od posetilaca mogao da sabere poene za nekog igrača u te dve (ili više) utakmice, i konstatuje kako sam pogrešio u zbiru. Jednostavno, morao sam da koristim "svoje" poene, kad god je to bilo moguće, inače čemu izveštaji, tj, strelci sa utakmica? Ono što mi najteže pada je sledeće - čak i da jednom pronađem sve izveštaje koji mi fale (ili gde je zbir poena naših igrača netačan, a ima i takvih, naićićete i na njih) i sve lepo saberem, i sve se poklopi, ipak to najverovatnije ne bi bilo dovoljno, jer se ne radi o ZVANIČNIM podacima. A zvanične podatke, tj, zapisnike sa utakmica ima samo klub (barem se nadam da ih ima) i dok se u klubu ne smiluju da urade nešto slično onome što su u uradili u OKK Beogradu (svaka im čast, tako se poštuje i voli klub!) možemo se koristiti samo sportskom štampom i podacima koje u njoj pronađemo. Košarka je specifična, i u fudbalu razlika između onoga što možete naći u novinama i što sadrže zvanični zapisnici, sigurno ima, ali ne mogu da budu toliko veliki, ipak na fudbalskoj utakmici padnu 3 - 4 gola, pa nema toliko prostora da se pogreši. U sportu u kome se postigne 150 - 200 poena na utakmici, prilika da bude grešaka i razlika ima koliko hoćete. Ipak, za sada je ovo najbolje što mi obični navijači Partizana možemo da uradimo i dobijemo, siguran sam da će se klub, pre ili kasnije, pozabaviti ozbiljnije našom istorijom i da ćemo imati kompletne i tačne podatke sa svih utakmica, i učinke svih naših igrača.


Meni je bavljenje košarkaškim klubom skoro cele ove 2021. godine jako dobro došlo, jer, iskreno, nisam baš mnogo znao o našoj istoriji, tj, o naših prvih 30 - ak sezona. Štaviše, čuo sam za svega nekoliko naših igrača koji su igrali pre 1971. godine i dolaska Dalipagića. A i za tih nekoliko (Čermak, Jelić, Beravs..) znao sam samo jer su igrali u prvim Prajinim sezonama u Partizanu, pa ih Praja pominje u svojoj knjizi Ispod koša, koju sam kao klinac pročitao sigurno 15 - 20 puta, i koju sam bar pola znao napamet. Mislim da je jedini igrač KK Partizan, koji je igrao za naš klub pre početka 70 - tih, a za kog sam čuo, bio Miloš Bojović, a i njega sam znao više zbog politike nego zbog košarke. Sada više nije tako i znam da je Partizan, makar i da nije osvajao trofeje, i pre Praje i Kiće imao mnogo asova i velikih igrača...


Da zaključim, dosta sam truda i vremena (par stotina sati, što slikanja u biblioteci, što unošenja podataka i sabiranje) potrošio na ovaj deo sajta, nadam se da nije uzalud, i da će vam biti zanimljivo da se upoznate ili podsetite nekih ranijih godina najvećeg košarkaškog kluba u Srbiji.


Mail na koji, ako želite, možete pisati:


info@partizanopedia.rs
Link za skidanje fajla sa nabrojanim razlikama između mog sajta i vodiča